存在的座標

Coordinate of being

 

倘若,要講述關於一個有形空間、具體地方的敘事,或許,必須閱讀一冊冊被刮除重寫、塗抹多次的羊皮紙地誌。這件跨時空與陳孟和前輩(在綠島服刑期間,負責過舞臺布景製作,後來被指派專事攝影,紀錄新生訓導處的各項活動)對話的作品,以充滿光影的建築裝置,為此地譜寫地誌新篇章。

 

建築師兼藝術家陳宣誠自述:「有裂痕,才有光會進來。陳孟和的攝影,以及用當地環境跟材料打造的暗房,從整個黑暗大時代的角度看,或許是陳孟和生命中的裂痕;然而,從另一個角度來看,他的攝影也宛如給綠島帶來了光。對於這一段歷史,我們需要的是認識之後的反省。創作場址位於陳孟和曾經負責的攝影部展示空間旁,透過柱狀的金屬圓棒,呈現出一處座標,一處消逝的場所與牆,一處裂縫,也是一處隨著光線變化的空。在其中透過編織,轉化陳孟和所拍攝的綠島景象,這些編織如同將這些裂痕連結起來,在不同的角度下,呈現不同的樣貌,讓光線穿過,形成新的空間想像。下方以鋁板構作一處反射的地面,將天空與參觀者的身體折射進這片場域中。」

 

這件作品用充滿形象想像力的空間編織,灌注了對此地的情感、詩意與創造力,提供來訪者一個交換地方想像、共寫未來地誌的所在。

 

If we are going to narrate the story of a tangible space or a specific place, it is perhaps necessary to read volumes of parchment topographies whose contents had been erased and rewritten multiple times. “Coordinate of being,” as a time-traveling work, engages in a spiritual dialogue with CHEN Meng-He (who was in charge of stage set and then assigned to photographing the events held by the New Life Correction Center when he was incarcerated as a political prisoner on Green Island). Basking in the mesmerizing interplay between light and shadow, this architectural installation devotes a brand new chapter to the topography of this historic site.

 

Architect and artist CHEN Eric stated, “Where there is a crack there is light. From the perspective of the dark times CHEN Meng-He experienced, his photography, along with the darkroom built with local materials, may be deemed as a crack in his life. From an alternative angle, however, his photographic works seemed to bring light to Green Island. A post-understanding cogitation has become imperative in face of this piece of history. This installation is displayed beside the exhibition space of the photography department previously headed by CHEN Meng-He. The cylindrical metal poles manifest a specific coordinate, a vanished place and its walls, a crack, as well as a void dancing to the tune of the elusive light. This crack is woven into the scenes of Green Island that CHEN Meng-He photographed, showing divergent expressions in different dimensions. Light filters through this installation, sparking creative imagination about this space. The visitors will also see the sky and their figures reflected in the aluminum base of this work.”

 

Interlaced by fertile imagination and imbued with creativity, poetic imagery and deep affections for this place, this captivating installation beckons, inviting the visitors to exchange their ideas about this historic site and coauthor its future topography.

1/3